Primadonna Romania
Bună! Bine ai venit pe PRIMADONNA ROMANIA, forumul românesc dedicat formaţiei coreene FTISLAND.
Noi te ţinem la curent cu tot ce este nou despre băieţi. Aşadar, înregistrează-te.
Let's have a Beautiful Journey!
Primadonna Romania

Nu sunteti conectat. Conectati-va sau inregistrati-va

Mergi la pagina : 1, 2  Urmatorul

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator In jos  Mesaj [Pagina 1 din 2]

1 Bucataria coreeana la data de Sam 27 Dec 2008, 11:49 pm

Escape

avatar
Troublemaker
Troublemaker

De-a lungul secolelor, Coreea a fost in atentia mult mai agresivilor sai vecini, si fiecare dintre ei si-a lasat amprenta pe bucataria sa.

Scurt istoric

Pe la anul 100 iH., coloniile chinezesti infloreau in jurul peninsulei coreene, iar Sila, situata in sudul anticei Corei, se autodenumea cu mandrie “Mica China”.
Coreea antica era de fapt divizata in trei regate: Koguryo in nord, Paekche si Sila in Sud. Toate trei aveau o cultura avansata, o guvernare centralizata, curti regale, nobilime si sistem de clase sociale. Tara s-a unificat abia dupa ce regatul Sila, ajutat de chinezi, a cucerit mai intai Paekche si apoi Koguryo. In aceasta noua tara existau cinci capitale provinciale, administrate de un sistem sofisticat de functionari civili.
In sec. XIII, hoardele mongole ale lui Genghis Han au ocupat tara.
Europenii si-au facut simtita prezenta doar dupa jumatatea secolului XVII.
In 1910 Japonia anexa Coreea, iar stapanirea ei dureaza pana la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial.
Din China si Japonia au adoptat coreenii principiul celor cinci gusturi – dulce, acru, iute, sarat si amar - si obiceiul taierii in bucatelei marunte a ingredientelor, inainte de a le gati. Versiunea coreeana a wok-ului, asa numitul sot, este si el o mostenire lasata de chinezi, iar prezenta mongolilor se face simtita in predilectia coreenilor de a gati pe masa, in timp ce se serveste mancarea.

Influenta geografica
Topografia si climatul determina varietatea ingredientelor si a tipurilor de mancare gatite. Inconjurati de apa din trei parti, coreenii utilizeaza pestele ca ingredient de baza in bucataria lor. Au la indemana o nesfarsita sursa de peste si fructe de mare – red snapper, cambula, peste ac, peste luna, sola, biban de mare, cod, ton, heringi, macrou, stridii, creveti, scoici, midii, melci de mare si castraveti de mare, ca sa numim doar o mica parte dintre ele. Tarmurile sunt si ele o sursa de vegetale marine (alge) pe care coreenii le mananca de secole, de exemplu kelp.
Muntii, care ocupa cea mai mare parte a tarii, aduc si ei o gama variata de verdeturi aromate, ciuperci, legume si radacinoase. Campiile sunt destinate agriculturii. Tehnicile moderne au permis Coreei cultivarea unui numar mare de fructe, graunte si vegetale: cartofi, morcovi, fasole soia, ceapa, ardei grasi, mere, prune, piersici, struguri. Insula Cheju care se bucura de o clima tropicala are aportul sau de tangerine si portocale.
Cu cat ne aflam mai in sudul peninsului, mancarea devine mai picanta, mai condimentata si mai sarata. Ca un lucru deosebit pentru o tara din Asia, carnea de vita este cea mai populara.

Influenta climei
Coreea are o clima cu veri fierbinti si ploi indestulatoare (ideala pentru agricultura, in special pentru orez) si ierni foarte reci. S-a nascut astfel o traditie coreeana a conservarii pestelui si legumelor pentru a-si asigura rezerva de hrana pe perioada iernii. Toate felurile de peste si fructe de mare, ca ansoa, creveti, stridii, cod, caracatite sunt murate, sarate si uscate, in timp ce legumele sunt murate si transformate in kimchi.
In fiecare toamna, cantitati mari de vegetale sunt recoltate pentru prepararea unei mari diversitati de kimchi. Acestea sunt ambalate in vase de pamant enorme care sunt ingropate in pamant, afara, si lasate acolo pana cand sunt folosite.

Fiecare casa coreeana are o terasa numita jang. La tara, aceasta poate fi o zona plina de pietris si bolovani, in apropierea casei, dar pentru oraseni balconul sau un acoperis plat sunt la fel de bune. Pe terasa jang stau uriasele vase de pamant cu ingredientele de baza folosite in fiecare bucatarie coreeana: kanjang (sos de soia), twoenjang (pasta de fasole soia fermentata) si konchujang (pasta de fasole soia si ardei iuti).

Festivalurile mancarii
Mancarea este asociata cu multe dintre festivalurile coreene. Prajituri elaborate si supa de taro sunt servite de Anul Nou, prajiturile si vinul sunt dedicate celei de-a noua zile a celei de a noua luni. Fructe, vin si prajituri sunt oferite la date speciale, ca ofrande, stramosilor, iar la prima aniversare a zilei de nastere a unui copil, acesta este pus sa sada printre biscuiti, prajituri de orez si fructe. Cea de a 61-una aniversare este si ea motivul unei sarbatori. Varsta de saizeci de ani este privita ca una limita, asa ca a supravietui un an in plus reprezinta o realizare ce merita sarbatorita.


Mesele in stil coreean

BUCATARIA COREEANA
Ca si in alte tari din Orientul Indepartat, cum sunt China, Thailanda si Japonia, coreenii se asaza in jurul unei mase joase. Fiecare persoana are propriul vas pentru orez, in mod traditional fabricat din bronz, de obicei dotat cu capac. Betisoare lungi, de lemn sau metal, alaturi de lingura, sunt folosite ca tacamuri.
Toate felurile unei mese se servesc odata, mai ales seara, cea mai importanta masa a zilei, unde sunt mai multe feluri. O masa simpla, de familie, poate include, de exemplu, 20 de panchan (garnituri) continand o gama variata de namuls (legume crude, sau gatite rapid, asezonate), nibles (cum ar fi legume uscate si creveti, peste sarat, alge fripte), sosuri si kimchi (cel putin unul dintre acestea este esential, cel mai bine este ca trei dintre aceste 4 specialitati sa fie prezente).
Supa este si ea un element esential al mesei, ca si jon (legume tavalite prin faina si ou ai apoi prajite). Mai multe tipuri de peste, carne rosie si de pasare sunt servite in cantitati mici dupa standardul occidental. La aceasta mare varietate de alimente, cantitatile mari nu sunt necesare.
Pranzul este o masa mai usoara, cu taitei sau orez amestecate cu legume, fasole sau alte boabe bogate in proteine. Micul dejun este, in mod traditional, la fel se complex ca masa de seara, dar in ultimul timp exista tendinta de a-l transforma intr-o masa mai usoara. Chiar si asa, contine orez, supa si kimchi. In zonele urbane, micul dejun in stil occidental a devenit din ce in ce mai popular.
Sorbitul zgomotos in timpul mesei este considerat un semn ca mancarea este apreciata, iar un ragait sanatos la sfarsitul ei este un semn ca oaspetele a mancat din plin. Suspect Totusi, suflatul nasului la masa este socotit o impolitete grava. Exclamation

Echipamentul
Gatitul mancarii traditionale coreene este usor, nu necesita abilitati speciale si se multumeste cu un echipament foarte simplu. Cu toate acestea, mancarea traditionala necesita timpi lungi de gatit pentru simplul motiv ca este formata din foarte multe feluri diferite.
Bucatarie traditionala a coreenilor, ca incapere, este situata la nivelul pamantului, sau sub acesta. Se gateste pe un cuptor cu 2 sau 4 ochiuri, care foloseste drept combustibil antracitul. De la acesta pleaca conducte, pe sub podea, pentru incalzitul locuintei.
Vas pentru gatit orezul


Din cauza cantitatii mari de orez consumate zilnic, orasenii prefera vasele electrice care gatesc perfect de fiecare data si pot mentine orezul la cald.
Cutite
Preparatul mancarurilor coreene consuma mult timp cu taiatul, feliatul si tocatul ingredientelor, astfel ca un set de cutite ascutite este absolut necesar.
Maini
Coreenii isi folosesc adesea mainile pentru a amesteca ingredientele, de exemplu pentru o marinata, sau pentru batutul oualelor, metoda care incorporeaza mai putin aer.

Aparat de gatit:

Coreenii sunt foarte atasati de gatitul mancarii chiar pe masa, in timp ce se consuma alte feluri. Sunt folosite de obicei mici arzatoare alimentate cu butelii. Gratare de metal sunt folosite ca mancarea sa se gateasca direct pe flacara.

Shinsollo

Este un vas special de bronz, folosit la prepararea mancarii cu acelasi nume. Vasul are un fel de horn central in care se pun carbuni aprinsi ca sa pastreze mancarea calda.

Gusturile si aromele bucatariei coreene
Usturoiul, ardeii iuti, ghimbirul, ceapa verde, uleiul si semintele de susan contureaza caracteristicile esentiale ale bucatariei coreene. Pe langa acestea, alte cateva ingrediente se gasesc aproape zi de pe masele coreenilor.

Am citit undeva ca mancarea coreeana nu estea rea, insa trebuie sa ai stomacul tare!!


Jal mokkessumnida!! cherry

2 Re: Bucataria coreeana la data de Mar 06 Ian 2009, 4:53 am

myroo

avatar
25% membru
25% membru
vai...Neutral deja mi s-a facut foame....=)))Neutral
k bn mai arata mancarurile asiatice :X



Sorbitul zgomotos in timpul mesei este considerat un semn ca mancarea este apreciata, iar un ragait sanatos la sfarsitul ei este un semn ca oaspetele a mancat din plin.

YUCK!!! :no.never: :yuck:

3 Re: Bucataria coreeana la data de Mier 07 Ian 2009, 5:05 am

~~~fti~~~

avatar
Membru
Membru
Bulgogi recipe:


Slice 1 pound of beef thinly
Mix these ingredients to make marinade sauce:
3 tbs of soy sauce, 3 tbs of water, 2 tbs of sugar, 1 tbs of honey, 1tbs of sesame oil, 1tbs of toasted sesame seeds, 2 chopped green onions, 3 cloves minced garlic, 1 ts of black pepper
Marinate for at least 2 hours and keep it in the refrigerator.
Cook it on a pan or a grill, and transfer to a plate or a cast iron plate to serve.
Sprinkle chopped green onion and toasted sesame seeds
Lettuce, carrot strips, and dipping sauce called ssam Jaang. Ssam jaang recipe is under my grilled beef cooking video recipe. Wrap a piece of bulgogi in lettuce and a little bit of ssam jaang and eat. You can dip carrot or cucumber strips into the ssam jaang.


Korean style grilled beef is served with green onion salad, a mixture of bean paste and hot pepper paste called “Ssam Jaang”. You wrap it all up into a leaf of lettuce and pop it into your mouth. You can dip some pieces of cucumber and carrot into the spicy paste.



Ingredients:

1 pound of beef (tenderloin or sirloin)
lettuce, green onions
garlic, salt, black pepper, sugar, sesame oil
toasted sesame seeds
soy sauce
hot pepper flakes
hot pepper paste (“gochuchang”)
bean paste (“doenjang”)
Cut beef into bite-sized pieces, ½ inch in thickness, and put them in a bowl. Add 1 ts of salt, a pinch of ground black pepper, and 1 tbs of sesame oil and mix it with your hand. Set it aside when you’re done.
Make ssam Jaang (dipping sauce) by mixing the following ingredients: 1tbs of hot pepper paste, 2 tbs of bean paste, ½ tbs of sugar, 1 clove of minced garlic, 1 tbs of chopped green onion, 1 tbs of sesame oil, ½ tbs of toasted sesame seeds.
That’s it! You made a very nice dipping sauce!
Make seasoned green onion (“pajuhri”)
Slice 8 green onions thinly, in 5 cm lengths. Cut them into thin strips
Rinse the sliced green onion in running water. Drain it and set it aside.
Make sauce by mixing 2 tbs of soy sauce, 1 tbs of hot pepper flakes, ½ tbs of sugar, 1 tbs of sesame seeds, and 1 tbs of sesame oil.
Add the green onions to the sauce and mix it up with a spoon.
Are you ready to cook?

Slice up a dozen of cloves garlic (each clove should be sliced 3 or 4 times) and place them in a small bowl.
Cut carrots and cucumbers into bite-sized sticks for dipping.
On a heated grill or pan, drizzle some sesame oil to prevent meat from sticking onto the grill and to give it good flavor.
Add chunks of meat and sliced garlic using your tongs and cook.
When it’s cooked, wrap a piece of beef and garlic in a leaf lettuce. Add some dipping sauce and pop it into your mouth. All you can do is chewing and enjoying the delicious taste! Don’t forget to think about me while enjoying the food!



Ingredients:

Starch noodles (“dangmyun”)
150 grams of beef
1 bunch of spinach
1 medium size carrot
1 medium size onion
mushrooms (5 dried shiitake and 1 package of white mushrooms)
3 cloves of garlic
7-8 green onions
soy sauce, sesame oil, sugar, pepper, and sesame seeds
Makes 4 servings.

How to prepare your ingredients before stir frying:

Soak 5 dried shitake mushrooms in warm water for a few hours until they become soft. Squeeze the water out of them and slice thinly.
Slice a package of white mushrooms (2 cups’ worth).
Cut a carrot into thin matchstick-shaped pieces 5 cm long.
Cut 7 -8 green onions into 7 cm long pieces.
Slice one onion thinly.
Slice 150 grams of beef into thin strips.

http://korean-muzik.forumotion.co.uk

4 Re: Bucataria coreeana la data de Vin 09 Ian 2009, 12:33 pm

Dootzy.HgS

avatar
Fondator
Fondator
Sorbitul zgomotos in timpul mesei este considerat un semn ca mancarea este apreciata, iar un ragait sanatos la sfarsitul ei este un semn ca oaspetele a mancat din plin.

=))=)) deci hongki a mancat din plin :)>- :))
mda..la noi chestia asta tine de nesimtire da' ma rog :-??
fiecare cu ale lui

Am citit undeva ca mancarea coreeana nu estea rea, insa trebuie sa ai stomacul tare!!
lol :)))

http://www.facebook.com/dots.hgs

5 Re: Bucataria coreeana la data de Sam 10 Ian 2009, 10:23 am

Escape

avatar
Troublemaker
Troublemaker
interesante retetele fti si sase de ~ lol!
sunt asa complexe si majoritatea ingredientelor nici nu stiu ce inseamna :8-}:










6 Re: Bucataria coreeana la data de Sam 10 Ian 2009, 11:12 am

~~~fti~~~

avatar
Membru
Membru
cooking ramen


Cooking With Jake - Ramen Noodles

http://korean-muzik.forumotion.co.uk

7 Re: Bucataria coreeana la data de Vin 16 Ian 2009, 12:54 am

Escape

avatar
Troublemaker
Troublemaker
am gasit reteta de la Bulgogi in romana :^-^:
Bucataria coreeana: bulgogi - cea mai populara mancare cu carne de vita
Cand zici bucatarie coreeana zici bulgogi si kimchi (varza murata preparata intr-unmod special). Coreenii se mandresc ca au o hrana variata, foarte sanatoasa. Desi mananca destul de picant, bulgogi este o mancare dulceaga, delicioasa. Cum se traduce bulgogi? „Bul”inseamna foc, iar „gogi”, carne.



Ingrediente:

2 linguri de sos negru de soia
1 lingura de sos de soia light
4 linguri de zahar
8 cepe verzi taiate - doar partea alba
6 catei de usturoi tocati marunt
5 linguri de ulei de susan
1 kg de carne de vita macra, taiata felii cat mai subtiri

* Daca nu gasiti cele doua tipuri de sosuri de soia, puteti folosi unul simplu. Si carnea de vita poate fi inlocuita cu pui, porc sau chiar peste.

Preparare:

Amestecati toate ingredientele, cu exceptia carnii, apoi adaugati-o si pe aceasta si lasati-o la marinat timp de o ora. Incalziti ulei de gatit intr-o tigaie si adaugati bucatile de carne. Nu lasati carnea sa se prajeasca mai mult de un minut pe fiecare parte.

O data ce ati terminat de gatit carnea, trebuie servita destul de repede, pentru ca exista pericolul sa se intareasca, daca o lasati prea mult.

Cei care vor sa evite prajeala, pot prepara carnea si pe gratar. Se serveste cu orez cu bob lung si kimchi.
Sursa: asianonlinerecipes.com, koreanrestaurantguide.com

Mancarea coreeana este speciala, exotica si are un gust inconfundabil. Savoarea care o face sa urce pana si in topul preferintelor celor mai exigenti degustatori este data de condimente si de legume fermentate. Sosul de soia, ardeiul rosu, ceapa verde, pasta de fasole, usturoiul, ghimbirul, susanul, mustarul, otetul sau vinul sunt combinate, parca, dupa formule magice, reusind sa ridice comuna operatiune de gatit la rangul de arta culinara.

Coreenii mananca foarte multe legume si evident… orez. Mancarea facuta exclusiv din legume se numeste „namool” si este de doua feluri: „saengche” (preparatele crude si reci) si „bok-eum” (preparatele fierte si calde). In mod traditional, o masa la coreeni contine orez, supa, tocana, friptura, salata, legume sau carne fierte, peste marinat, Doenjang (paste fermentate de soia) si Gochujang (paste groase din soia cu ardei iute). Mesenii au de unde alege… Stiu ca ti s-a facut pofta de aceste feluri exotice de mancare. Ei bine, nu ar trebui sa iti faci griji ca nu mai ai voie sa mananci doua zile dupa o masa in stil coreean, pentru ca mancarea este foarte sanatoasa, moderata in calorii si are putine grasimi. Totusi, aceste bunatati sunt oarecum „umbrite”, cand vine vorba despre preparatele bazate pe legume fermentate.

Mancare fermentata
Pentru noi, europenii, nu suna prea bine alaturarea celor doi termeni „mancare fermentata”, dar in realitate aceste merinde nu sunt decat legume murate intr-un alt mod. Kimchi este una dintre mancarurile coreene fermentate, cu vechime de peste trei milenii. In general, legumele si pestele sunt conservate cu sare. Principiul fermentarii este similar murarii, doar ca muraturile, de exemplu, contin multe acetobacterii, iar kimchi are mai multe bacterii acidolactice, care au un alt gust. Sunt aproape 200 de tipuri de kimchi, care difera in functie de materia prima: varza, ridichi albe, castraveti, alge, praz si de modul de preparare: saramura, sos de soia, otet, drojdie sau lichior de orez. Legumele sunt stocate sub pamant in vase de ceramica. Varza „kimchi” este cel mai cunoscut fel de mancare coreean la nivel mondial. La aceasta extraordinara publicitate au contribuit atat gustul distins, cat si coreenii care au dedicat un intreg muzeu varzei „kimchi” si a mancarii fermentate, in Seul. Kimchi este asezonat cu piper sau usturoi. Este servit cu orice ocazie, cu muraturi. Kimchi nu este doar gustos, ci si foarte sanatos, pentru ca este plin de fibre si de vitamina C.

Supe, fripturi si bauturi
Supa nu a fost agreata de stra-stra-stramosii coreenilor, dar, de-a lungul timpului, a inceput sa fie consumata mai ales in perioadele de foamete si vreme rece. Initial se facea din oase de vita si legume, dar cu timpul s-a transformat intr-un fel obligatoriu la masa de pranz. „Maeuntang” este o supa de peste si legume foarte condimentata. „Twoenjang-guk” este o supa-pasta fermentata de pastai de soia cu pui de molusca si sos de rosii. Alte supe consacrate sunt: „miyok-guk” si „kimchi-chigue”. O alta savoare orientala care face furori in Occident este „pulgoki” cunoscut si ca „barbecue coreean”. Acesta este marinat intr-un sos facut cu soia, usturoi, zahar, ulei de susan si alte mirodenii si fript la rotisor. Daca la o sindrofie lipseste „pulgoki”, cu siguranta „kalbi”, mai pe romaneste costite (de porc sau de vita) la rotisor condimentate, sunt prezente. Coreenii nu prea se dau in vant dupa bauturi alcoolice, beau in general ceai de orz. Insa, bautura cea mai populara este „soju” urmata de „makgeolli” si „dong-dong-ju” (facute din orez si cartofi).

Codul bunelor maniere la masa
Fie ca sunt mici amplasamente stradale ale vanzatorilor ambulanti „pojangmachas” sau „shikdang” (mici restaurante), fie ca sunt restaurante de lux, obiceiul de a lasa si primi bacsis nu este incetatenit. Asa ca nu insistati! In aceasta zona nu se mananca oricum, ci trebuie respectate niste reguli. Iata doar cateva dintre ele: mai intai se gusta supa si apoi orezul; bolul cu mancare nu se ridica in timpul mesei; a nu se citi sau viziona ceva; la sfarsitul mesei se bea ceai de orez sau apa in care a fost fiert orez. Daca esti invitata la o cina in Coreea, trebuie sa stii ca mancarea fierbinte este plasata in partea dreapta, iar cea uscata este asezata in stanga, iar bolul pentru orez se afla in stanga, cel de supa in dreapta. Dar ce mai conteaza cateva reguli, la cata delicatete si exotism ascunde mancarea lor! Avand atatea calitati, preparatele traditionale coreene au depasit granitele si sunt foarte apreciate de „connaisseurs”, in special in America, unde s-au dezvoltat numeroase lanturi de restaurante coreene.
citat de pe old.csid.ro

8 Re: Bucataria coreeana la data de Vin 16 Ian 2009, 9:26 am

Dootzy.HgS

avatar
Fondator
Fondator
zgomotul e valabil si la japonezi...dar de ragait nu stiu nimic...anyway to me, it seems totally disgusting
mda :=)):
daca Doamne ajuta :hhhh: ajung si eu candva..pe undeva prin Coreea...nu o sa ma apuc pe acolo sa ragai Neutral
asta e :haha: prefer sa dau impresia ca nu mi a placut mancarea decat sa fac asa ceva :-s:

http://www.facebook.com/dots.hgs

9 Re: Bucataria coreeana la data de Dum 25 Ian 2009, 2:16 am

Escape

avatar
Troublemaker
Troublemaker
Korean Drinking Culture


e foarte misto video ^^

10 Re: Bucataria coreeana la data de Dum 25 Ian 2009, 3:11 am

Dootzy.HgS

avatar
Fondator
Fondator
intr un viitor apropiat :X: adica la vara o pun pe mai'mea sa mi faca mancarea aia de vita :))
mancarurile alea suna cat de cat bine :D: as putea sa ma obisnuiesc sa mananc :)) atata timp cat NU au peste. Neutral sau ce tine de mare

http://www.facebook.com/dots.hgs

11 Re: Bucataria coreeana la data de Dum 25 Ian 2009, 5:19 am

Escape

avatar
Troublemaker
Troublemaker
Dootzy.HgS a scris:intr un viitor apropiat :X: adica la vara o pun pe mai'mea sa mi faca mancarea aia de vita :))
mancarurile alea suna cat de cat bine :D: as putea sa ma obisnuiesc sa mananc :)) atata timp cat NU au peste. Neutral sau ce tine de mare

suna bine dar nu te-ai intrebat ce gust au=)))
si, :/:): fara peste, mancarurile lor se bazeaza in mare parte pe fructe de mare :-s:
dar te vei obisnui tu :o-+: :LoL:

12 Re: Bucataria coreeana la data de Dum 25 Ian 2009, 8:12 am

Dootzy.HgS

avatar
Fondator
Fondator
NE vom obisnui NOI :o-+:
si mda..mancaruruile lor se bazeaza mult pe fructe de mare.nu numai fructe..tot ce i in apa :))
tocmai de aia manca si sanatos.
iar eu nu ma dau in vant dupa ce i in mare.
deci o sa mi fac pachetel de acasa :> lol!

http://www.facebook.com/dots.hgs

13 Re: Bucataria coreeana la data de Mar 14 Apr 2009, 8:18 am

Escape

avatar
Troublemaker
Troublemaker
Bucataria coreeana are puternice influente chinezesti, prin curentele budiste si confucianiste, insa si-a dezvoltat in timp mai multe particularitati, unele dintre ele inedite. Este o bucatarie care se bazeaza foarte mult pe consumul de orez, legume, taitei, tofu si carne. Prin urmare, descrierea de astazi se refera mai mult la bucataria din Coreea de Sud, una extrem de abundenta si nu este nici o exagerare. Si iute. Iute foc!


Bucataria coreeana se refera la ambele parti ale fostei Coree unite: cea de Nord si cea de Sud, insa gratie capitalismului, bucataria din Sud este mai diversificata si mai bogata in ingrediente. Aici insa, exista o particularitate inedita: carnea de caine se consuma regulat.

Ingredientele de baza

Legumele si alte vegetale – se servesc simple sau gatite, condimentate in cele mai multe cazuri insa; cerealele au un rol important in alimentatia coreenilor, varza, castravetii, cartofii, spanacul, ceapa verde, usturoiul sau ciupercile fiind principalele ingrediente folosite; se obisnuieste in multe cazuri fermentarea acestora, cel mai cunoscut caz fiind al verzei; se mai folosesc si ierburi medicinale, de genul ginsengului; in fine, soia se bucura de un mare succes, Coreea de Sud fiind printre cele mai mari tari producatoare de branza tofu; uleiul de susan este foarte folosit atunci cand se prepara felurile principale;


Orezul – “nici o masa fara orez”, exact ca in China sau ca in Japonia; se serveste si separat, simplu, dar si in alte mancaruri si constituie o baza serioasa pentru deserturi;

Pestele si fructele de mare – fiind o natie inconjurata de multa apa, pestele este la loc de cinste; se serveste fript sau fiert, de cele mai multe ori insa este introdus si in supe;

Carnea – puiul, porcul, vita dar si carnea de caine sunt elemente de baza ale felurilor principale servite de catre coreeni; vita insa face parte de putin timp din alimentatie (aproximativ 50 de ani), fiind un animal pretuit; porcul si puiul, in schimb, sunt consumate masiv, fara nici o restrictie; carnea de caine este consumata in special vara, in general insa nefigurand in preferintele majoritatii populatiei;

Feluri renumite de mancare

Kimchi – este emblema bucatariei coreene, reprezentand o garnitura extrem de iute, facuta din varza murata si ardei iute, in principal, si tinuta la fermentare mai multe luni, sub pamant, in vase de lut; este bogata in fibre si in vitamina C; uneori se mai folosesc si ridichii, ceapa verde si castraveti; kimchi difera in functie de zona geografica (nord-sud), dar si de sezoanele in care este preparata; este considerata si una dintre cele mai sanatoase feluri de mancare coreene; un lucru haios – asa cum englezii si americanii spun „cheese” inainte de a face poze, la fel si coreeni spun „kimchi” inaintea fotografiilor;

Naengmyeon – este un fel rece de mancare, pe baza de taitei subtiri, serviti intr-un vas de metal alaturi de vegetale, felii de pere si de un ou fiert;

Gaejang-Guk – este o supa pe baza de carne de caine, facuta alaturi de legume, usturoi, ghimbir si ardei iute; este fiarta mult timp la foc mic; traditia spune ca aceasta supa ofera virilitate barbatilor;

Bulgogi – este o specialitate pe baza de muschi de vita marinata in sos de soia, sos de susan si usturoi, si apoi facuta pe gratar; este servita alaturi de salata sau de alte vegetale;

Tteok – este un desert facut din faina de orez gatita la abur, servita in mod special de Anul Nou.

Bauturile bucatariei coreene

Sujo este bautura vedeta a coreeanului care se asaza la masa. Este si asemanatoare cu sake-ul japonez, fiind facuta fie din orez, fie din inlocuitori de genul cartofului sau al tapiocai. In mod obisnuit, tipurile de mancare care sunt acompaniate de catre soju poarta denumirea de anju;

Urmeaza berea, produsa in zeci de sortimente, si vinul de orez, o specialitate de neratat pentru orice om care ajunge in Coreea.

Inedit despre bucataria coreeana

Spre deosebire de China si de Japonia, in Coreea vasul in care se afla orezul fiert nu se ridica de la masa, ci se ia din el cantitatea dorita, cu ajutorul unei linguri. Felurile de mancare se paseaza de la un om la altul, evitandu-se intinderea mainii peste masa.

Felurile calde de mancare sunt asezate, traditional, in partea dreapta a unei mese, in timp ce felurile care se servesc reci sunt puse in partea stanga.


Bolul de supa se va afla mereu pe partea dreapta, in timp ce salatele vor sta in stanga.

Se folosesc betigase de lemn, alaturi de o lingura. Fiecare om care se afla la o masa comuna va avea propriul bol de orez.

In fine, daca ajungeti in Coreea si va tine buzunarul, avand chef de experimente, cereti Hanjoungshik – care reprezinta masa completa coreena, de la supe la kimchi, de la salate la orez, de la preparatele din carne pana la dulciurile pe baza de orez.

CONCLUZIE:
Bucataria coreeana este una care poate fi prietenoasa cu vegetarienii (exista chiar si retele intinse de lanturi de restaurante vegetariene in toata Coreea de Sud) , dar si cu cei care tin regimuri dietetice. Este o bucataria insa iute si acest lucru poate pune probleme celor cu stomacul sensibil. Partea pozitiva o constituie abundenta de supe (exista peste 150 de feluri diferite) sanatoase si naturale.

14 Re: Bucataria coreeana la data de Dum 28 Iun 2009, 5:21 am

Vizitato


Vizitator
Aici insa, exista o particularitate inedita: carnea de caine se consuma regulat.
lol! lol!
suna gustos lol! cel mai bun prieten al omului este de mancare lol!
eu as incerca sa mananc carne de caine:D

15 Re: Bucataria coreeana la data de Dum 28 Iun 2009, 11:48 pm

Dootzy.HgS

avatar
Fondator
Fondator
^^ eu nu.
nu sunt de acord cu chestia asta.
ma rog..intr un final,animale ca si cainele sunt si porcul,vaca,si pestele[si alte animale pe care noi le mancam].
dar nu stiu..m as simti oarecum Neutral aiurea sa mananc carne de caine.

http://www.facebook.com/dots.hgs

16 Re: Bucataria coreeana la data de Lun 24 Mai 2010, 7:12 am

Elu

avatar
Designer
Designer
Aici insa, exista o particularitate inedita: carnea de caine se consuma regulat.
Ah , nici eu nu aş încerca , nu mi se pare ceva prea normal , bieţii căţeluşi , nu merită o astfel de soartă . >.<
Pe de altă parte , cred că în rest , mâncărea coreeană este destul de bună , cred că se întâlneşte acel aer exotic şi străin faţă de ceea ce se consumă de obicei , deci bănuiesc că e destul de bună . Eu una ador fructele de mare şi peştele , deci presupun că mi-ar plăcea într-o oarecare măsură . Mâncare japoneză am încercat , mi – a plăcut , deci cred că şi cea coreeană mi-ar plăcea .
În orice caz , în poze arată foarte bine [ mai ales legumele ] :3 .

17 Re: Bucataria coreeana la data de Mar 01 Iun 2010, 7:51 am

Amu

avatar
Membru
Membru
Oh doamne , ce foame mi se facu'.

Am un nororc deosebit , ca ai mei iubesc mancarurile asiatice.Dar , pentru ca nu putem sa gatim mereue mancaruri satea preferam sa ne abtinem.Dar mancam mult peste si orez.

Eu am invatat mul despre bucataria koreei de la un serial pe tvr 1 , cred ca pot sa ii dau numele , Juvaierul Palatului.

Cand le vezi p'alea ce gatesc , doamne , iti dau apele la gura , jur!

hmm....cred ca incep sa gatesc mancare koreana:)). Hobby nou.

http://amuxd.deviantart.com

18 Re: Bucataria coreeana la data de Mar 01 Iun 2010, 9:14 am

Sway14

avatar
Translator
Translator
da What a Face si eu am decis ca o sa fac in vacanta mancare cu specific korean numai sa fac rost de ingrediente am gasit si niste retete...

cred ca o sa le postez acum What a Face

http://ancutza-red14.hi5.com

19 Re: Bucataria coreeana la data de Mar 01 Iun 2010, 9:59 am

SaeMin

avatar
Troublemaker
Troublemaker
Mda..după ce că îmi era foame,am mai citit şi ce aţi scris voi pe aici si ma duc să mananc.

http://sakuracherry7.deviantart.com/

20 Re: Bucataria coreeana la data de Mier 02 Iun 2010, 1:10 am

Sway14

avatar
Translator
Translator
am revenit cu explicatii
va intrebati dc nu apar retetele nici eu nu stiu

scuzati-ma :d

promit ca o sa mai incerc altadata ca acum am teme :d

http://ancutza-red14.hi5.com

21 Re: Bucataria coreeana la data de Lun 07 Iun 2010, 7:13 am

Yomi MIdori

avatar
Troublemaker
Troublemaker
vaii de capu' meu...unele dintre ingredientele alea nici nu stiam ca exista dar arata delicios TT^TT

http://yomimidori.deviantart.com

22 Re: Bucataria coreeana la data de Mar 22 Iun 2010, 10:42 pm

lily

avatar
50% membru
50% membru
mi s-a facut foame

23 Re: Bucataria coreeana la data de Mar 29 Iun 2010, 4:23 am

TifFany

avatar
Treasure
Treasure
Mancarea koreana arata foarte bn si cred k este si gustoasa....din cate am vazut prin filmele, seriale stiu sa faca o mancare careia sa nu-i rezisti...

In legatura cu cainele...yeah nu as incerca Laughing

http://fany-alecs.hi5.com

24 Re: Bucataria coreeana la data de Joi 01 Iul 2010, 1:02 pm

mkloveshyunnie

avatar
50% membru
50% membru
adevarul e ca niciodata nu am fost o fana a verdeturilor insa in ultimul timp am inceput sa nu-mi mai placa carnea asa ca mancarea coreana a inceput sa mi se para din ce in ce mai delicioasa si in plus as vrea sa o incerc si eu insa apoi am avut socul vietii mele cand l-am vazut pe junsu (dbsk) care ii prezenta unei prezentatoare japoneze mancarea coreana si ii da sa guste caracatita si se mai si misca am zis ca devin vegetariana pe loc sper ca au si mancaruri pentru oamenii mai traditionali dac nu noodles si orezul suna mai mult decat suficient pentru mine

25 Re: Bucataria coreeana la data de Joi 22 Iul 2010, 8:43 am

Ade_14

avatar
Membru
Membru
arata foarte bine felurile de mancare
chiar as vrea sa mananc I love you
am mancat mancare chinezeasca, dar asta nu stiu cum e
cred ca e delicioasa I love you I love you

Continut sponsorizat


Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator Sus  Mesaj [Pagina 1 din 2]

Mergi la pagina : 1, 2  Urmatorul

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum